OulSkyn toiminta / kuvakollaasit

- perinnejaoston juhlavuoden kalenterikuvat

Kansikuva: Yhdistyksen toinen sotilaskoti toimi Kirkkokatu 17 sijainneessa kirjakauppias Berghdahlin talossa.

TAMMIKUU: Yhdistys hankki oman sotilaskotirakennuksen Myllytullin alueelle, missä sotilaskoti toimi 1924 ? 1936. Kuvissa Myllytullissa sijainnut sotilaskoti. Pohjanmaan Jääkäripataljoona siirtyi Kuopioon vuonna 1934. Tästä syystä sotilaskotitoiminta loppui ja yhdistys lopetettiin vuonna 1936.

HELMIKUU: Sodan loppuvaiheessa vuonna 1944, kun joukko-osastoja siirrettiin jälleen Ouluun, sotilaskotiyhdistys perustettiin uudelleen. Toiminta tapahtui aluksi sodanaikaisissa parakeissa mm Kasarmialueella, Laanilassa, Tuirassa ja Hietasaaressa. Vuonna 1946 valmistui yhdistykselle oma sotilaskotirakennus Tuiraan. Rakennus siirrettiin myöhemmin Ampumaradalle. Lopuksi talo palveli ratsastajia Äimärautiolla.

MAALISKUU: Vuonna 1957 saatiin Kasarmille Puolustusvoimien toimesta uusi upea sotilaskoti, joka oli silloin maan suurin. Varusmieskoulutus loppui kaupungin kasarmilla vuonna 1998, jolloin myös sotilaskodista luovuttiin. Tänä päivänä tilat ovat yrityskäytössä. Sisäkuvassa sotilaskodinhoitaja Aino Palojärvi ?Muti? ja taloudenhoitaja Elisabeth Hollström.

HUHTIKUU: Hiukkavaaran kasarmialue otettiin käyttöön vuonna 1957. Sotilaskoti toimi aluksi useissa vaatimattomissa tiloissa, kunnes vuonna 1959 valmistui ajanmukainen sotilaskoti esikuntarakennuksen yhteyteen. Tilat kävivät nopeasti ahtaiksi, ja vuonna 1970 saatiin uusi puoli käyttöön. Vuonna 2006 sotilaskotitoiminta päättyi tässä rakennuksessa, joka nykyisin on Oulun Poliisilaitoksen käytössä. Sotilaskotitoiminta jatkui Hiukkavaarassa vielä kaksi vuotta Maanpuolustustalo Pohjansalvassa.

TOUKOKUU: Sotilaskoti toimi ampumaradalla vuodet 1955-65 Tuirasta siirretyssä sotilaskotiparakissa, kunnes uusi rakennus valmistui. Ampumaradalla toimittiin kokopäiväisesti vuoteen 1990 saakka. Vuodesta 2008 Oulun Sotilaskotiyhdistys on Puolustusvoimien ja MPK:n pyynnöstä järjestänyt näissä tiloissa sotilaskotipalveluja. Tänä päivänä talossa on myös LSK:n (liikkuva sotilaskoti -jaosto) varasto- ja tukipiste." Kuvassa Ampumaradan sotilaskoti ja joulukahvit.Kuvateksti

KESÄKUU: "Lasaretin saaressa sijaitsevan Sotilassairaala 1:n kanttiini muutettiin vuonna 1969 sotilaskodiksi, jonka yhteydessä toimi myös kirjasto. Sotilaskotisisaret palvelivat myös osastoilla. Toiminta loppui vuonna 1999." Kuvissa kanttiinin myyntipiste ja sisustusta.

HEINÄKUU: Oulun Sotilaskotiyhdistyksen hallinnassa on ollut Rovajärven harjoitusalueella kolme leirisotilaskotia: Ristilampi, Heinuvaara ja Sarriojärvi. Viimeksi mainitussa oli myös leipomo. Yhdistys hallinnoi edelleen Taivalkosken Maijanlammella sijaitsevaa leirisotilaskotia. Kuvan leirisotilaskodit: Yllä Maijanlampi, alla Sarriojärvi ja Heinuvaaran vanha leirisotilaskoti.

ELOKUU: Teemana sotilaskodin leipomot. Yhdistyksellä oli ensimmäinen leipomo Kasarmin sotilaskodin yhteydessä. Tämä lakkautettiin, kun Hiukkavaaran sotilaskotiin saatiin vuonna 1970 ajanmukainen leipomo. Tänä päivänä käytössä on leipomotoimintaa varten kalustettu kontti. Vuonna 2017 paistettiin yli 18.000 munkkia. Kuvissa yllä: Kuuluisat munkkimaisterit Sarriojärven leirikodin leipomossa. Alla: Munkkeja tulossa jättitaikinasta ja innovatiivinen leipomokontti.

SYYSKUU: Esittelyssä sotilaskodin autokalustoa. Myyntiautomme Toffee on pojattomassa ja sotilaskodittomassa yhdistyksessämme kovassa käytössä, kun toiminta on ensisijaisesti liikkuvaa (LSK liikkuva sotilaskoti) . Yhdistys hankki vuonna 1968 ensimmäisen erikoisrakenteisen myymäläauton, Sisu linja-auton, joka palveli yhdistystä useamman vuosikymmenen. Tänä päivänä yhdistyksen omistuksessa ovat vuonna 2000 hankittu Mercedes-Benz myymäläauto ja vuonna 2012 hankittu VW tila-auto ?Toffee?. Autot mahdollistavat aktiivisen LSK -toiminnan. Velijaoston jäsenet toimivat myymäläauton kuljettajina. Kuvat: Ensimmäinen myymäläauto Sisu, myöhemmin hankitut myymäläautot ja tila-auto ?Toffee?.

LOKAKUU: Sotilaskotijärjestö on Puolustusvoimien läheinen yhteistyökumppani. Kainuun Prikaatin sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimiston tuki Oulun Sotilaskotiyhdistykselle on merkittävä. Yhteysupseerilla on tässä työssä keskeinen asema. MPK tarjoaa monipuolista koulutusta yhdistyksen jäsenille. Puolustusvoimat ja MPK tilaavat säännöllisesti yhdistykseltä sotilaskotipalveluja. Kuva: Hiukka-harjoituksen kanttiinijoukkuekurssi Hiukkavaarassa. Kiitoksia yhteistyöstä Kainuun prikaati - Kainuu Brigade ja MPK Pohjois-Suomi!

Oulun Sotilaskotiyhdistyksen 75-vuotisjuhlavuoden marraskuun kalenterikuvat esittelevät maanpuolustushenkisistä tlaisuuksista, joissa olemme saaneet olla mukana. Kuvat: - Rosvopaistitapahtuma Ouluhallissa - Rintamaveteraanien tilaisuus - Sotilaspoikien Perinneyhdistyksen kahvitus Veteraani- ja muut maanpuolustusjärjestöt tilaavat aktiivisesti palveluja sotilaskotiyhdistykseltä. Näin ne osaltaan tukevat varusmiesten eteen tekemää vapaaehtoistyötämme.

Oulun Sotilaskotiyhdistyksen 75-vuotisjuhlavuoden joulukuun kalenterikuviin on koottuna isänmaallisia tapahtumia ja tilaisuuksia, joihin olemme osallistuneet. ?? Puolustusvoimien lippujuhlan ohimarssi ?? Kaatuneiden muistopäivän lippulinna ?? Jouluaaton kunniavartio ?? Kunniaosoitus sankarihaudoilla 6.12.2017 Kiitokset kalenterin koonneelle OulSkyn perinnejaostolle. Teette arvokasta työtä sotilaskotiperinteen vaalimiseksi ja sen näkyväksi tekemiseksi.

Tutustu vuoden 1941 sotapesään ja nykyaikaiseen sotilaskotiin.