Sotilaskotityö tapahtuu jaostoissa

LEIPOMOJAOSTO: Sotkun munkit (myös gluteenittomat) leivotaan erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin Hiukkavaaran leipomokontissa Pohjansalvan (Paviljoki) alueella. Leipomotoimintaan voi osallistua myös leirisotilaskodeissa ja kenttäleipomossa. Leipomovuorolla jokaiselle oma tehtävät esim. taikinan valmistus ja käsittely, munkkien paisto sekä sokerointi. Toimintaan voi tulla mukaan ilman aikaisempaa kokemusta. Perehdytys sujuu kätevästi työn ohessa ja hygieniapassikoulutus järjestetään säännöllisesti. Tiimityönä yhdessä leivotut laadukkaat tuotteet ovat asiakkaiden ja leipurien ilo.

PERINNEJAOSTO: Sotilaskotijärjestön ja oman yhdistyksemme historian tietämys on tärkeää jäsenillemme. Perinnejaosto vaalii perinteitä toiminnallaan. Jaosto kokoontuu vähintään kerran kuukaudessa Torikodissa. Perinnejaoston toimintaa: valokuvien järjestäminen albumeihin, asiakirjojen arkistointi, toiminnan esittely tapahtumissa, näyttelyiden järjestäminen. Tehtyä: juhlakalenteri, käyntikortti, esite ja vuosikirja

TARJOILUJAOSTO: Tehtävänä on huolehtia kahvituksista ja muonituksista erilaisissa tapahtumissa. Omien tilaisuuksien lisäksi meillä on ilo palvella puolustusvoimia ja lukuisia maanpuolustusjärjestöjä. Tarjoilujaoston monipuolista tehtäväkenttää: Puolustusvoimien tilaisuudet / Sotaveteraanit, Rintamaveteraanit, Vapaussodan Perinneyhdistys, JP 27 Perinneyhdistys sekä Sotilaspoikien Perinneyhdistys - kokoustarjoitut / Omat jäsenillat ja isommat maanpuolustustapahtumat / Vuosittain toistuvia tapahtumia ovat mm. kutsunnat, sotaveteraanien kirkkopyhä, elojuhla ja rosvopaistitapahtuma. Aivan uudenkin jäsenen on helppo tehdä työtä tarjoilujaostossa, sillä mukana on aina kokeneita sisaria perehdyttämässä. Ruoan valmistamisen lisäksi tehtäviä riittää pöytien kattamisessa, tarjoilussa, siistimisessä ja tiskauksessa.

KOULUTUSJAOSTO: Mottona "Osaava jäsenistö on yhdistyksen sydän". Koulutusjaosto huolehtii jäsentemme osaamisen päivittämisestä tarjoamalla kiinnostavia kouluttautumismahdollisuuksia ja räätälöimällä ajankohtaisia koulutuksia yhteistyössä jaostopäälliköiden kanssa. Koulutusta on tarjolla mm. normaali- ja poikkeusolojen sotilaskotitoiminnasta sekä järjestötoiminnasta. Toistuvia koulutuksia ovat mm. perehdytys-, hygieniapassi- ja Puolustusvoimien B-ajolupakoulutukset sekä jaostojen kohdennetut koulutukset ja toimintapäivät, Monipuolinen alueellinen ja valtakunnallinen sotilaskotikoulutus ja säännöllinen harjoittelu tulee paikallista koulutustarjontaa. Maanpuolustuskoulutusyhdistys toimii usein koulutuskumppaninamme. Koulutukset tarjoavat kiinnostavia ja mukavia hetkiä erilaisissa oppimistilanteissa. Osa sotilaskotikoulutuksesta on myös opinnollistettu.

VELIJAOSTO: Mottona: "Kantavat voimat". Velijaosto osallistuu OulSkyn operatiivisten jaostojen toiminnan tukemiseen laajalla huollon- ja hallinnon osaamisella. Tässä jaostossa pääset hyödyntämään omia kykyjä ja erikoistaitojasi: digimaailma, autotekniikka, sähkö, koneet, talonmiestehtävät, kahvinkeitto maastossa, kokinhommat ym. Milloin tarvitaan kuljettajaa, korjausta, materaalin siirtoa ja messuosaston pystyttämistä jne. velijaoston osaajat hoitavat homman. Veljillä ei ole vakio kokoontumisaikoja. Puolivuosittain pidetään muutama oma palaveri tai tehdään vierailu. Jaosto osallistuu aktiivisesti yhdistyksen yhteisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Osan sotilaskotiveljistä on eläkeläisiä ja siten usein mukana mm. liikkuvan sotilaskodin päiväkeikoilla.

VIRKISTYSJAOSTO: Mottona "Virkistystä ja mukavaa yhdessäoloa". Yhdistyksen jäsenten oma hyvinvointi ja jaksaminen vapaaehtoistyössä on tärkeää! OulSky järjestää jäsenilleen virkistystapahtumia kuukausittain. Niitä ovat muuan muassa esitelmätilaisuudet, teatteri-ja elokuvaillat, konsertit ja retket. Tapahtumissa jäsenistöllä on mahdollisuus tutustua toisiinsa, eri jaostoissa toimiviin sisariin ja veljiin, sekä heihin, jotka ovat aktiivityöskentelynsä jo lopettaneet. Virkistysohjelma pyritään järjestämään jäsenistön esittämien toiveiden pohjalta. Vuosittain jäsenillämme on mahdollisuus osallistua alueellisille tai valtakunnallisille sotilaskotipäiville, joissa koulutuksellisen sisällön lisäksi on myös erinomaista palautetta saaneita yhteisöllisiä ja virkistyksellisiä ohjelmaosuuksia.

KILTAJAOSTO: Mottona "Merkityksellinen harrastus jatkuu aktiivivuosien jälkeenkin". Kiltajaosto on tarkoitettu lähinnä niille OulSkyn jäsenille, jotka eivät ole enää mukava aktiivisessa sotilaskotitoiminnassa. Mieluusti mukaan voivat tulla myös nuoremmat jäsenet. On ollut mukavia kohtaamisia eri-ikäisten sisarien kanssa. Kokoontumisissa käy vierailevia esitelmien pitäjiä mm. maanpuolustuksen ajankohtaisista teemoista. Jaoston tapaamisissa on ohjelmassa välillä musiikia ja keskusteluteemana on luonnollisesti oman yhdistyksemme aktiivinen toiminnasta. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat myös silloin tällöin mukana. Kerran vuodessa jaosto käy Oulun taidemuseossa ja tutustutaan esillä olevaan näyttelyyn ammattitaitoisen oppaan johdolla. Suuri merkitys on ystävien kohtaamisella ja kuulumisien vaihtamisella. Kiltajaosto kokoontuu kerran kuukaudessa, päiväsaikaan.

LIIKKUVA SOTILASKOTI (LSK) JAOSTO: Mottona "LSK vie sotilaskotipalvelut sinne, missä asiakas on." Liikkuva sotilaskotityö on olennainen osa poikkeusolo-osaamistamme. Oulussa ei ole ollut varusmiehiä pariin kymmeneen vuoteen. Ns. ”pojattomassa” yhdistyksessä (toiminta paikkakunnalla, jossa ei ole varuskuntaa) tehdään aktiivista sotilaskotityötä mm. leirisotilaskodeissa ja maanpuolustustapahtumissa. OulSkyn sotilaskotitoiminta on vahvasti PYÖRIEN PÄÄLLÄ niin normaali- kuin poikkeusoloissakin. Liikkuva sotilaskoti palvelee sota- ja maastoharjoituksissa, leireillä tai sidosryhmien, kuten reserviläisten, sotaveteraanien ja sotilaspoikien perinnekillan tilaisuuksissa sekä messuilla ja muissa tapahtumissa. LSK-keikat ovat tärkeä osa OulSkyn toimintaa ja kiitos aktiivisen yhteistyöverkostomme toiminta-allakka täyttyykin mukavasti liikkuvan sotilaskodin toiminnasta.

KÄSITYÖJAOSTO: Mottona ”Muistamisiin ja myyjäisiin – taidolla tuotteita”. Kun käsityöjaosto on vauhdissa ja osallistuu tempauksiin, kertyy toiminnasta helposti huimat 4000 työtuntia. Tuloksena on mm. 210 paria villasukkia Ivalon rajajääkärikomppanian kotiutuneille varusmiehille ja paljon muuta. Jaosto tekee taidolla ja kokemuksella uusia käsitöitä myytäviksi erilaisiin varainkeruutapahtumiin. Myös yhdistyksen tilaisuuksissa voi ostaa sukkia, huovutettuja lapasia, käsin tehtyjä joulukortteja sekä meikki- ja kännykkäpusseja. Käsityöjaostolla on tärkeä rooli muiden jaostojen toiminnan tukemisessa. Aktiivisessa sotilaskotiarjessa tulee jatkuvasti tarvetta yhdistyksen tekstiilien korjausompelulle. Esimerkiksi LSK-jaoston kahvipönttöjen päällä olevat lämpöpeitot ja munkkilaatikoiden suojahuput kuluvat kovassa käytössä nopeasti. Jaostossa työn tuloksen näkee heti ja konkreettisesti. Tämä tekeekin jaostosta monen sotilaskotiaktiiivin suosikin. Kokoontuminen on Torikodissa pari kertaa kuukaudessa. Käsityöjaosto tarjoaa jokaisen taitotasoon sopivaa käsillä tekemistä, aikaansaamisen taikaa, mukavaa yhdessäoloa ja maanpuolustushengen kohotusta